Szeptember 21-én Albániában, Durres megyében két, egyenként a Richter skála szerinti 5,6 és 5,1-es földrengés keletkezett, ezeket pedig több mint száz utórengés követte. Mintegy ezerötszáz épület megrongálódott és nagyon komoly anyagi károk keletkeztek. Albánia kormánya segítséget kért az EU Veszélyhelyzeti Reagálási és Koordinációs Központján keresztül. Magyarország segítséget ajánlott, Albánia pedig a felajánlást és a segítségnyújtást elfogadta.
 
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a bajbajutott országnak elsősorban menedék- és elsősegélynyújtáshoz szükséges eszközöket küld: tíz darab ötszemélyes sátrat, tíz katonai sátrat, hálózsákokat, ágyneműket, száz tábori ágyat matraccal, illetve élelmiszer gyorssegélyt és tárgyi eszközöket.
 
A szállítmány útnak indításán Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese, Arian Spasse, Albánia Magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete és Azbej Tristan, a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár vett részt.
 
A dandártábornok beszédében elmondta, hogy a két földrengés után a károk felszámolását a viharos időjárás is nehezíti, ezért nagyon fontos, hogy a segítség minél hamarabb eljusson a bajbajutottakhoz. Hozzátette, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azonnal reagált az Albán Kormány segítségkérésre és másfél nappal a történtek után útra készen áll a segélyszállítmány. Azbej Tristan arról beszélt, hogy Magyarország együtt érez a károsultakkal, és a szolidaritás legegyszerűbb módja az azonnali segítség. A rakományban a túléléshez szükséges eszközöket küldünk és juttatunk el közvetlenül a rászorulókhoz. Arian Spasse, Albánia Magyarországi nagykövete kifejezte legmélyebb köszöntét kormánya nevében.