Nopcsa Ferenc emlékművének felavatása

2016. június 16-án került sor az észak-albániai hegyvidék Qafe Thore nevű hágóján báró Nopcsa Ferenc (1877-1933) paleontológus, a Magyar Királyi Földtani Intézet egykori igazgatója, Észak-Albánia földtani kutatója, albanológus, az albán nyelv, néprajz, néphagyomány és történelem nemzetközileg elismert szaktekintélye emlékművének felavatására. Az emlékművet Magyarország Tiranai Nagykövetsége, Magyarország Shkodra-i Tiszteletbeli Konzulátusa és a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI) közösen állította.

Az ünnepségen részt vett és beszédet mondott Heizer Antal nagykövet, Kliti Hoti, Magyarország shkodra-i tiszteletbeli konzulja, Plank Zsuzsanna, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet főtanácsosa, Mimoza Halimi, az albán KüM Európa-főosztályának vezetője, Voltana Ademi, Shkodra polgármestere. Jelen voltak továbbá a shkodra-i és a Malesia e Madhe-i régió vezetői, a szomszédos települések elöljárói, valamint helyi társadalmi szervezetek képviselői, illetve a Nopcsa Ferenc emlékét őrző helyi lakosok. A rendezvényre magánemberként kiutazott Kordos László geológus professzor, az MFGI korábbi igazgatója is.

Az ünnepség során az albán katolikus egyház képviselője felszentelte az emlékművet, helyi művészek pedig albán népdalokat adtak elő, tradicionális zenekísérettel.

A saját korában világhírű, kalandos életű, Albániához számos szállal kötődő Nopcsa Ferenc emlékének megőrzését külképviseletünk fontos feladatnak tartja. Tiranában tér, Shkodrában utca viseli a nevét. Utóbbi város 1993-ben poszthumusz díszpolgárává avatta Nopcsát. A most felavatott Nopcsa-emlékmű az első ilyen jellegű köztéri alkotás Albániában. Helyszíne különleges: a csaknem 1800 m magasan fekvő hágó az Albán Alpok (más néven: Elátkozott hegyek) kapujának számít, páratlan panorámájával az ide látogatók kedvelt pihenő- és kilátóhelye. Nopcsa Ferenc a feljegyzések szerint gyakran időzött a hágó közelében levő Bogë községben, ahol az őt egykoron vendégül látó család leszármazottai és a környék lakói a mai napig őrzik emlékezetét. Az emlékmű remélhetőleg mind az északi hegyvidék lakosai, mind az egyre nagyobb számban ide érkező külföldi turisták számára méltóan szolgálja majd Nopcsa emlékét és öregbíti hazánk hírnevét.