Magyarország - a klasszikus diplomáciai és gazdaságdiplomáciai tevékenység mellett - kulturális és tudománydiplomáciai területen is jelen van Albániában. Shkodrában obeliszk és márványtábla őrzi az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét, a krujai Történeti Múzeumban Hunyadi János emlékszoba, Tiranában Hunyadi emléktábla és utca található. Az albán Alpok egyik legszebb pontján a Qaf Thora hágón Nopcsa Ferenc báró albániai tevékenységére emlékhely hívja fel a figyelmet. A tiranai királyi mauzóleumban van eltemetve „a magyarok fehér rózsája”-ként tisztelt Apponyi Geraldine királyné is.

Albánia fővárosában, Tiranában folyamatosan fejlődő változatos kulturális élet zajlik. A város központjában találhatók a legfontosabb nemzeti kulturális intézmények, a Nemzeti Múzeum, a Régészeti Múzeum, a Nemzeti Színház és Opera, a Nemzeti Művészeti Galéria, a Természettudományi Múzeum, a Nemzeti Könyvtár, a Bábszínház stb.
A látogatók számára érdekes új látványosságot kínál Enver Hoxha volt atombunkere a város szélén (Bunkart 1) illetve a városközpontban (Bunkart 2).
A nagy központi intézményeken túl három magángaléria és kiállítóhely, öt filmszínház, és két, nem állami, „alternatív”színház várja az érdeklődőket. Elsősorban a zenei élet érdemel figyelmet. Az Operában működő állandó opera- és balett társulatnak köszönhetően a fővárosban folyamatos és magas szintű zenei élet zajlik. A zenei élet kínálatát tovább gazdagítják az Albán Nemzeti Rádió és Televízió Zenekara, és az állami Honvédelmi Zenekar fellépései. Színvonalas koncerteket rendeznek a Zeneművészeti Egyetemen is.

Az elmúlt év fontosabb magyar vonatkozású eseményei:
2016 februárjában - az albán Külügyminisztérium különtermében - tudományos szimpóziummal és koncerttel köszöntöttük hazánk IHRA elnökségét. Ugyancsak februárban közös V4 koncerttel emlékeztünk meg a Visegrádi Csoport létrehozásának 25. évfordulójáról.
Áder János köztársasági elnök úr látogatásához kötődően áprilisban került megnyitásra Roland Tasho albán fotóművész Budapestről szóló fotókiállítása Tiranában. A kiállítást - gazdaságdiplomáciai rendezvényeink kísérő eseményeként – azóta több vidéki városban is bemutattuk.
A Ludwig Múzeum és az albán Nemzeti Galéria hiánypótló projektje keretében – magyar állami források jelentős támogatásával – júniusban Tiranában, júliusban pedig Budapesten nyílt kortárs képzőművészeti kiállítás.
Október 21-én került sor a tiranai Nemzeti Színházban Örkény István: Tóték című darabjának albán nyelvű premierjére. A dráma első alkalommal került Albániában színpadra. Rendezője Andia Xhunga, együttműködve a korábban Magyarországon tanulmányokat folytató, nemzetközi hírű Mihal Luarasi professzorral.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékéve rendezvényeinek keretében október 24-én Tiranában a Marubi Filmstúdió mozitermében, majd november 17-én Shkodrában került sor Szász Attila: A berni követ című filmjének bemutatójára. Mindkét városban bemutattuk az 1956-os emlékkiállítást is. Tiranában ünnepi koncert, míg Shkodrában obeliszk avatás és történész konferencia emelte a megemlékezések fényét.