Magyarország - a klasszikus diplomáciai és gazdaságdiplomáciai tevékenység mellett - kulturális és tudománydiplomáciai területen is jelen van Albániában. Shkodrában obeliszk és márványtábla őrzi az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét, a krujai Történeti Múzeumban Hunyadi János emlékszoba, Tiranában Hunyadi emléktábla és utca, valamint Schütz István albanológusról elnevezett utca található. Az albán Alpok egyik legszebb pontján a Qaf Thora hágón Nopcsa Ferenc báró albániai tevékenységére emlékhely hívja fel a figyelmet. A tiranai királyi mauzóleumban van eltemetve „a magyarok fehér rózsája”-ként tisztelt Apponyi Geraldine királyné is. A királyné szobrát - amelyet Magyarország adományozott - 2022-ben avatta fel Nagykövetségünk Tiranában, az albán Igazságügyi Minisztérium előtti téren.

 

Albánia fővárosában, Tiranában folyamatosan fejlődő változatos kulturális élet zajlik. A város központjában találhatók a legfontosabb nemzeti kulturális intézmények, a Nemzeti Múzeum, a Régészeti Múzeum, a Nemzeti Színház és Opera, a Nemzeti Művészeti Galéria, a Természettudományi Múzeum, a Nemzeti Könyvtár, a Bábszínház stb.
A látogatók számára érdekes új látványosságot kínál Enver Hoxha volt atombunkere a város szélén (Bunkart 1) illetve a városközpontban (Bunkart 2).
A nagy központi intézményeken túl három magángaléria és kiállítóhely, öt filmszínház, és két, nem állami, „alternatív”színház várja az érdeklődőket. Elsősorban a zenei élet érdemel figyelmet. Az Operában működő állandó opera- és balett társulatnak köszönhetően a fővárosban folyamatos és magas szintű zenei élet zajlik. A zenei élet kínálatát tovább gazdagítják az Albán Nemzeti Rádió és Televízió Zenekara, és az állami Honvédelmi Zenekar fellépései. Színvonalas koncerteket rendeznek a Zeneművészeti Egyetemen is.