A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Albánia biztonsági besorolása a III. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott óvatossággal látogatható országok és térségek listáján található.

Magyarország állampolgárai karantén- és tesztkötelezettség nélkül léphetnek be Albániába.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Albánia felfüggesztette a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedéseket. Megszűnt az oltási, gyógyultsági és teszt igazolások bemutatási kötelezettsége az országba történő belépésnél.

b. Kell-e teszt? Nem.

c. Kell-e regisztrálni? Nem. 

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok: Nincs.

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincsenek külön feltételek. 

h Tranzitálási szabályok: Jelenleg az országon keresztül történő tranzitálás nincs időbeli korláthoz kötve.

i. Beutazási feltételek alóli mentesség:

A beutazás nincs külön feltételhez kötve.

j. Egyéb hasznos információ:

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található

Légi összeköttetés:

Tiranai Nemzetközi Repülőtérrel kapcsolatos információ az alábbi honlapon érhető el:

Az egyes légitársaságok járványügyi szabályozása eltérő, az utazást megelőzően kérjük ellenőrizni, hogy a légitársaság esetleg állít-e az utasok elé más speciális kritériumot az utazásban részvétel feltételeként. Egyes esetekben a személyszállítást szervező cégek által hozott rendelkezések akár szigorúbbak is lehetnek az albániai beutazási feltételeknél.  

Közúton történő határátlépés:

Albánia szárazföldi határai nyitva állnak a turisták számára is. 

Amennyiben az Albániából való kilépéshez PCR vagy gyorsteszt szükséges (pl. a célország vagy a legitársaság előírása miatt), azt az alábbi albán nyelvű linken felsorolt intézményekben lehet elvégeztetni.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból:

Albániát jelenleg szárazföldi úton bármely irányba el lehet hagyni. Kérjük, gépjárművel történő utazásuk tervezésekor tekintsék át az útvonal által érintett országok szabályait is, és itt tartózkodásuk során is tájékozódjanak az esetleges változásokról.

3) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkathttp://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen.

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen. 

4) Járványügyi szabályok:

 Az országon belüli közlekedés nincs korlátozva.

A maszkviselés zárt térben javasolt.

A járvánnyal kapcsolatban az Egészségügyi Minisztérium hírfolyama folyamatosan frissíti az információkat, emellett az Európa- és Külügyminisztérium honlapján, a Közegészségügyi Intézet honlapján, illetve az alább linken https://coronavirus.al/ találhatók aktuális tájékoztatók albán nyelven. A maszkviselés eltörléséről az Albán Távirati Iroda oldalán található tájékoztatás. Fertőzés gyanúja esetén hívható telefonszám: 127.